Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

INTERREG IPA HR-BA-MNE: MoWaCLIM – projekt jačanja poljoprivredne proizvodnje područja doline Neretve

U Metkoviću je jučer održan uvodi sastanak EU projekta MoWaCLIM čiji je vodeći partner Dubrovačko-neretvanska županija. Radi e o projektu koji se, u 85 postotnom iznosu, sufinancira posredstvom Programa prekogranične suradnje INTERREG IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora. Ukupna vrijednost projektnih aktivnosti je 1,514,937.44 €, a Dubrovačko-neretvanske županije 253,315.20 €. Realizacijom ovog projekta posebno će se obraditi problem zaslanjenja tla na području neretvanske doline, a obavit će se i niz znanstvenih istraživanja čiji je cilj osmisliti daljnje aktivnosti kojima će se što više umanjiti negativni učinci klimatskih promjena te poljoprivrednu proizvodnju na području doline Neretve učiniti otpornijom.

Projekt MoWaCLIM jedan je od projekata koji provodi Dubrovačko-neretvanska županija, a čiji je cilj očuvati i ojačati poljoprivrednu proizvodnju koja je, poslije turizma, druga najvažnija gospodarska grana na našem području. Osim projekta MoWaCLIM Dubrovačko-neretvanska županija radi na još nekoliko projekata koji imaju za cilj očuvati poljoprivrednu proizvodnju na području doline Neretve. Riječ je o projektu sustava navodnjavanja Koševo-Vrbovci  za koji je Izrađena projektno tehnička  dokumentacija, ishođena lokacijska dozvola i dovršen glavni projekt; u pripremi je izgradnja mreže, odnosno podsustava, za navodnjavanje 595 hektara. Iznimno je važan i projekt brane za zaštitu prodora zaslanjene vode. Realizacijom ovog projekta s jedne će se strane smanjiti stupanj zaslanjenosti tla, površinskih i podzemnih voda te osigurati navodnjavanje tradicionalnih poljoprivrednih kultura kvalitetnom nezaslanjenom vodom. Za ovaj su projekt, također, ishođene građevinske dozvole, riješeni imovinskopravni odnosi, izrađeni svi izvedbeni projekti a u pripremi je dokumentacija o nabavi. Dubrovačko-neretvanska županija nositelj je još jednog projekta – izgradnje Centara za agrume u čemu surađuje s jedinicama lokalne samouprave s područja doline Neretve. Početak provedbe ovog projekta očekuje se 2025. godine, a planirani završetak je 2027. godine. Sve ove projekte odrađujemo zajednički s našom Regionalnom razvojnom agencijom DUNEA – kazala je, uz ostalo, pozdravljajući sudionike skupa pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević.

EU projekt MoWaCLIM provodi se uz stručni i tehničku pomoć Regionalne razvojne agencije DUNEA koja je i radila na projektnom prijedlogu. Ravnateljica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić istaknula je, uz ostalo, dosadašnju dobru suradnju s projektnim partnerima pri pripremi projektnog prijedloga. Napomenula je, također, da će se Regionalna razvoja agencija DUNEA uključivati u sve europske regionalne razvojne politike te nastaviti dalje pripremati i provoditi projekte na temu razvoja i zaštite poljoprivrede u na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Sudionike sastanka, uime domaćina metkovskog gradonačelnika Dalibora Milana, pozdravio je predstavnik Grada Metkovića Mojimir Vladimir.

U stručnom dijelu sastanka, Iva Aljinović s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, govorila je o genezi zaslanjenja područja delte Neretve od 60-tih godina 20. stoljeća, dok je dr.sc. Tvrtko Jelačić, iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, govorio o inventarizaciji dolini Neretve i utvrđivanju svojstava biljnog materijala ovisno o salinitetu. Predstavnici projektnih partnera iz Bosne i Hercegovine, prof. dr. sc. Svjetlana Stanić Koštroman i dr. sc. Irena Rozić održali su predavanje o održivom upravljanju vodama u svijetlu višestrukih stresora u vodenim ekosustavima te o praćenju bioraznolikosti kao pokazatelja utjecaja klimatskih promjena.

Uz Dubrovačko-neretvansku županiju, projektno partnerstvo čine Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije sveučilišta u Splitu, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko- neretvanske županije/kantona i Javno poduzeće Park prirode Hutovo blato d.o.o. Čapljina. Provedba EU projekta MoWaCLIM počela je 1. rujna 2024. godine i trajat će do 31. kolovoza 2027. godine.