Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

EUROPE DIRECT DNŽ: U Opuzenu održana manifestacija „Dani mandarina 2024.“

U suorganizaciji Regionalne agencije DUNEA i Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu, a u sklopu zajedničkih projektnih aktivnosti centra EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije, 11. listopada u Opuzenu održana je manifestacija „Dani mandarina 2024.“.

Cilj manifestacije je promocija važnosti Europskog zelenog plana, odnosno, zaštite okoliša, bioraznolikosti, budućnosti poljoprivrede te tradicionalnih proizvoda doline Neretve.  

Spomenutoj manifestaciji pridružili su se brojni sudionici i posjetitelji, a čime se dodatno potvrdila važnost poljoprivredne proizvodnje i očuvanja okoliša u Neretvanskoj dolini. Događanje je održano u prostorima Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu, a započelo je, nakon uvodnog otvaranja ravnateljice Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu Martine Glučine, predavanjem predstavnice Regionalne agencije DUNEA Antonije Odak, koja je povodom Dana otvorenih vrata EU projekata otvorila zanimljivu izložbu najznačajnijih EU projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Uslijedilo je predavanje ravnateljice škole s ciljem promocije edukativnih programa u tekućoj školskoj godini. Poseban interes svih sudionika izazvala je panel rasprava pod nazivom „Budućnost poljoprivrede u Neretvanskoj dolini: jučer, danas, sutra“, na kojoj su stručnjaci iz različitih sektora poljoprivrede raspravljali o izazovima s kojima se poljoprivredna proizvodnja u Neretvanskoj dolini suočava, utjecaju poljoprivrednih praksi na okoliš (bioraznolikost) te prilikama koje očekuju poljoprivrednike u budućnosti. U panel raspravi sudjelovala je Maja Babić iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Ivan Mihaljević i Martina Glučina iz Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu te Ivan Odak iz tvrtke VAGROS METKOVIĆ d.o.o.    

Osim izložbe fotografija EU projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, posjetitelji manifestacije mogli su s učenicima u dvorištu škole ukrašavati skulpture mandarina te posjetiti agroturistički sajam i radionicu slikanja „Paint and juice“.

Manifestacija je zaključena edukacijom Maje Babić iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), na temu budućnosti poljoprivrede u dolini Neretve s fokusom na zaštitu okoliša, te edukacijom profesora Željka Bartulovića iz Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu koji je održao izlaganje o proizvodnji mandarina kroz perspektivu prošlosti, trenutnog stanja te smjernica za budućnost.

Tijekom manifestacije poseban naglasak bio je na prilagodbi na izazove u poljoprivredi kroz inovacije, usavršavanje i suradnju svih ključnih dionika, a panel rasprava i edukacije pružile su korisne informacije o mogućnostima daljnjeg razvoja poljoprivredne proizvodnje.