Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Održana sjednica Stožera CZ Dubrovačko-neretvanske županije

U Dubrovniku je u ponedjeljak održana sjednica Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije na kojoj je među ostalim bilo govora o pripremama za nepovoljne vremenske uvjete tijekom nadolazećih zimskih mjeseci, a članovi Stožera upoznati su i s dva nova projekta financirana sredstvima EU iz područja civilne zaštite – HANDY i MoWaCLIM.

Načelnik Stožera Joško Cebalo istaknuo je kako Dubrovačko-neretvanska županija već duže vrijeme kroz EU projekte i na druge načine radi na opremanju naših operativnih snaga civilne zaštite, kao i stvaranju uvjeta za usavršavanje i obuku.  Članovi Stožera su bili suglasni kako su operativne snage civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije dobro opremljene za intervencije u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, a naglašena je važnost preventivnog djelovanja u smislu čišćenja odvoda, održavanja regularnih cesta i vatrogasnih puteva od strane jedinica lokalne samouprave.

Vatrogasni zapovjenik DNŽ Stjepan Simović također je istaknuo kako je završila požarna sezona koja na sreću na našem području nije bila preaktivna, no istaknuo je kako su naši vatrogasci sudjelovali u akcijama gašenja diljem obale.

Napomenuo je kako je ove godine bilo angažirano čak 177 sezonskih vatrogasaca, a kako je u vatrogasnoj školi s našeg područja trenutno čak 32 mladih ljudi.

Tijekom ove sezone odrađene su i brojne preventivne aktivnosti, bio je veliki broj prijevoza vode cisternama, a ove godine vatrogasci su organizirali patrole na mjestima gdje se često zaustavljaju kamperi izvan za to predviđenih područja, a kako bi ih upozorili na rizik izazivanja požara.

Kako je istaknuo predstavnik HGSS-a Zoran Čabrilo, članovi stanica Dubrovnik i Orebić  sudjelovali su u akcijama pomoći tijekom nedavnih katastrofalnih poplava koje su pogodile BiH. Na to je područje upućeno 11 članova HGSS-a, devet ih je bilo iz stanica s našeg područja te dvoje iz Šibenika. 

Tajnik Stožera Mato Tomljanović upoznao je članove Stožera s ciljevima dvaju projekata financiranih sredstvima EU iz područja civilne zaštite – HANDY i MoWaCLIM. Oba projekta sufinanciraju se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj; HANDY putem programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska, MoWaCLIM putem programa prekogranične suradnje Interreg Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora.

Napomenuo je kako će se realizacijom projekta HANDY nabaviti oprema za pripadnike operativnih snaga civilne zaštite s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Posebno je značajna nabava bioradara, uređaja koji detektiranjem otkucaja srca, disanja ili moždanih valova može ukazati gdje se nalaze unesreće žive osobe bez svijesti. Koristi se u različitim intervencijama posebno potragama te pronalaženjem ljudi zatrpanih u ruševinama potresa. Osim nabave različite vrste opreme, projekt HANDY donosi intenzivniju suradnju s Hrvatskim centrom za potresno inženjerstvo na našem području te organizaciju 5 različitih međunarodnih modula obuke. Na tim modulima, uz naše operativne snage, sudjelovat će i operativne snage civilne zaštite iz talijanskih regija Puglia i Friuli-Venezia-Giulia. 

Aktivnosti projekt MoWaCLIM usmjerene su prvenstveno na prilagodbu poljoprivredne proizvodnje na klimatske promjene posebno imajući u vidu da je područje doline Neretve izloženo riziku zaslanjanja tla. 

Inače, 13. listopada obilježava se Međunarodni dan smanjena rizika od katastrofa, a tim povodom do kraja mjeseca provodit će se razne edukativne aktivnosti u suradnji Stožera CZ DNŽ i Službe civilne zaštite Dubrovnik. Među ostalim predviđen je i kviz znanja u Ekonomskoj i trgovačkoj školi u Dubrovniku, a Stožer će također tiskati letke s uputama za smanjenje rizika od katastrofa namijenjene starijim osobama. Letak su zajednički osmislili Služba civilne zaštite Dubrovnik, Sveučilište u Dubrovniku i Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.