Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Župan potpisao ugovor s izvođačem radova na projektu uređenja okoliša zgrade Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode

Župan Nikola Dobroslavić potpisao je danas ugovor s izvođačem radova na prvoj fazi projekta uređenja okoliša zgrade Javne ustanove za upravljanje zaštićenima dijelovima prirode.

Riječ je o ugovoru vrijednom 317,8 tisuća eura, od čega je 80 posto financirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Izvođač radova je tvrtka Tonikom iz Dubrovnika.

Cilj projekta je povećati otpornost lokalne i regionalne zajednice prema klimatskim promjenama, odnosno smanjiti ranjivost prirodnih sustava i društva na negativne utjecaje klimatskih promjena te posljedično pridonijeti izgradnji zelene i klimatski neutralne Hrvatske. Također, dio koji se odnosi na sadnju stabala, grupe stabala i urbanih šuma na urbanim i periurbanim površinama doprinijet će provedbi Akcijskog plana Vlade Republike Hrvatske o sadnji dodatnih stabala za kompenzaciju emisija automobilskih turističkih posjeta Republici Hrvatskoj do 2030. godine.

Projektom se planira uređenje javne površine na području „stare bolnice“ u Ulici branitelja Dubrovnika koje je u vlasništvu Dubrovačko-neretvanske županije. Planirani zahvat podrazumijeva obnovu postojećih staništa i formiranja novih zelenih površina koje će biti oplemenjene novom šetnicom te dodatnom urbanom opremom. Uređenjem područja zaokružiti će se zelena cjelina u obuhvatu uže stare gradske jezgre grada Dubrovnika, a sve u svrhu zaštite i očuvanja prirode i krajobrazne raznolikosti.

Potpisivanju ugovora nazočili su i zamjenik župana Joško Cebalo, pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Silvio Markota, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenima dijelovima prirode DNŽ Marijana Miljas Đuračić te ravnateljica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić.