Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Ministar Piletić u posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji, obišao i radove na Centru za starije u Dubrovniku

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić boravi u službenom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Na radnom sastanku u palači Ranjina, na kojem su, uz ministra Piletića i državnu tajnicu Mariju Pletikosa, sudjelovali i župan Nikola Dobroslavić sa zamjenikom Joškom Cebalom i pročelnicama Đurđicom Popović i Žaklinom Marević te gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković s pročelnicom Ivanom Brnin, riječi je bilo o pitanjima funkcioniranja ustanova socijalne skrbi na području Županije, s posebnim naglaskom na domove za starije, ali i projekt Sigurne kuće te budućeg Centra za pružanje usluga u zajednici.

Po završetku sastanka, ministar je obišao i gradilište budućeg Centra za starije osobe ispod Opće bolnice Dubrovnik.

‘Ovakvo ulaganje u gradnju jednog objekta za starije osobe u DUbrovniku nije realizirano još od 1971. godine. Ova investicija je krenula upravo zahvaljujući podršci Vlade Republike Hrvatske i značajnom iznosu sredstava koje smo dobili kad smo se prijavili na natječaj za EU sredstva uz podršku Dubrovačko-neretvanske županije’, rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je izvrsnu suradnju županije i Ministarstva te istaknuo važnost i budućeg Centra za pružanje usluga u zajednici koji će realizirati Grad Dubrovnik u suradnji s Ministarstvom i Županijom.

‘To je jako važan i dobar projekt. On je u začetku, ali sad već vidimo kako će se on razvijati, na kojim lokacijama, kako doći do kvalitetne usluge za naše sugrađane koji imaju možda najteže situacije, dakle, pitanja oboljelih iz spektra autizma i sličnih poteškoća. Dobar je način na koji Ministarstvo i Vlada pristupaju u ovim područjima djelovanja“, kazao je župan Dobroslavić.

Ministar Marin Piletić pohvalio je zalaganja i podršku Županije i Grada svim ustanova socijalne skrbi te najavio i nove projekte.

‘Prije ljeta ovdje u Dubrovniku, otvoreni su i novi prostori Obiteljskog centra, dakle nacionalne ustanove koja je s reformom sustava socijalne skrbi zaživjela i izdvojila se iz bivših centara za socijalnu skrb, a danas smo obavijestili župana i gradonačelnika da smo donijeli odluku kako će podružnica obiteljskog centra Dubrovačko-neretvanske županije vrlo skoro biti formirana i u Metkoviću i u Korčuli’, poručio je i ministar.

Osvrnuo se i na radove na Centru za starije kazavši kako je riječ o investiciji većoj od 20 milijuna eura te ustanovi koja će, uz smještajne kapacitete, pružati i izvan institucijske usluge za više od 400 starijih osoba.

Podsjetimo, Centar za starije osobe Dubrovnik raspolagat će s 205 smještanih kapaciteta, od čega je 125 kreveta namijenjeno korisnicima koji su potpuno funkcionalno ovisni o pomoći drugih osoba. Osiguran je i dnevni boravak za 75 korisnika. Njegovom izgradnjom dubrovačkim umirovljenicima pružit će se standard koji im je godinama nedostajao.

Sveukupna investicija izgradnje Centra s opremanjem iznosi 21.113.808,20 eura (uključujući PDV), a financira se iz tri izvora – bespovratnim sredstvima iz Mehanizma za oporavak i otpornost u iznosu od 6.138.429,89 eura, kreditnim zaduženjem u iznosu od 5.876.000,00 eura, dok će se preostalih 9.100.000,00 eura osigurati iz vlastitih proračunskih sredstava Grada Dubrovnika.