Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Poništena građevinska dozvola za gradnju hidroelektrane Dabar u istočnoj Hercegovini

Okružni sud u Banjoj Luci poništio je građevinsku dozvolu za gradnju hidroelektrane “Dabar” u istočnoj Hercegovini na temelju procjene da bi njena izgradnja imala negativni utjecaj na okoliš, a posebice na Neretvu kojoj bi, zbog smanjenog dotoka slatke vode, prijetilo zaslanjenje.  

RIječ je o hidroelektrani koja se planirala realizirati u sklopu projekta Gornji horizonti.

Taj projekt osmišljen je kako bi se radi proizvodnje električne energije preusmjerili slivovi rijeka Zalomke, Bune, Bunice, Bregave koje se ulijevaju u Neretvu.

Dubrovačko-neretvanska županija, na čelu sa županom Nikolom Dobroslavićem, već godinama upozorava na nepopravljivu štetu koju bi realizacija prouzročila.

”Projekt Gornji Horizonti ima bitni utjecaj na slivno područje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, od doline Neretve preko Malostonskog zaljeva sve do Župe dubrovačke i Plata. Jedan od dijelova ukupnog projekta Gornji Horizonti je HE Dabar. Hrvatska kao susjedna zemlja po međunarodnom pravu ima pravo štiti interese svog područja od mogućih štetnih utjecaja iz susjednih država”, rekao je župan Dobroslavić na konferenciji za medije još 2014. godine.

Hrvatski stručnjaci i ekolozi već više od desetljeća su imali niz primjedbi na Studiju utjecaja na okoliš za HE Dabar; nije razmotren utjecaj povećanih dotoka akumulacija u BiH na nizvodne horizonte, tj. naše horizonte; nisu utvrđeni utjecaji promjena količina i dinamika unosa voda na ušće Neretve, Malostonski zaljev i Župski zaljev.

Dubrovačko-neretvanska županija, u suradnji s resornim ministarstvima, inzistirala je na preispitivanju ovog projekta i poštivanju odredbi međunarodne ESPOO konvencije.

Zasigurno, i ova inzistiranja imala su utjecaj na ovakvu odluku te vjerujemo kako ovaj projekt, čija bi realizacija imala nemjerljiv štetni utjecaj na brojna područja u našoj županiji, a prvenstveno rijeku Neretvu, neće biti doveden do kraja.

Dubrovačko-neretvanska županija nastavlja pratiti sve procese i poteze vezane za Gornje horizonte te, kao i dosad, pravovremeno reagirati.

U nastavku poveznica na reakcije iz DNŽ na ovaj projekt još iz 2014..

https://www.index.hr/vijesti/clanak/Dobroslavic-trazi-hitnu-zastitu-hrvatskih-interesa-u-gradnji-hidroelektrana-u-BiH/783527.aspx

Foto: službena vizualizacija HE Dabar