Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Župan Dobroslavić nazočio proslavi 70. obljetnice postojanja KUD-a Čilipi u Konavlima

Župan Nikola Dobroslavić nazočio je u četvrtak navečer u Konavlima proslavi 70. obljetnice postojanja KUD Čilipi, 40. obljetnice Klape Čilipi te 50. obljetnici postojanja Zavičajnog muzeja u Čilipima.

U sklopu svečanosti ispred crkve sv. Nikole u Čilipima nastupile su tri generacije KUD-a, kao i njihovi gosti KUD Stjepan Radić iz Pridvorja, KUD Marko Marojica iz Župe dubrovačke, FA Linđo te Klapa Čilipi.

Župan Dobroslavić ovom prilikom je čestitao svim članovima Kulturno-umjetničkog društva Čilipi na dugogodišnjem uspješnom radu i održavanju tradicije, kao i svim Konavljanima na čuvanju jedinstvene kulturne baštine i konavoskog, hrvatskog identiteta.

KUD Čilipi osnovan je davne 1954.godine kao Kulturno prosvjetno društvo Vladimir Nazor. Temelji osnivanja KUD-a datiraju početkom 20 st. kada je učitelj Niko Skurić učenjem tradicijskih pjesama i plesova svojih učenika, a kasnije i mještana, te brojnim suradnjama i poticanjima na osnivanja školskih folklornih sekcija i osnivanjem prvog tamburaškog sastava sustavno njegovao folklornu baštinu te tako ostavio neizbrisiv pečat na razvoj tradicijskog plesa.

Inače, veliki dio folklorne građe uništen je u Domovinskom ratu, no naporima Konavljana ista je strpljivo u sustavno obnovljena u poratnim godinama.