Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Kreće projekt Ozelenjavanja javnih površina u Općini Dubrovačko primorje

Župan Nikola Dobroslavić i načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić, u nazočnosti ravnateljice Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanije Milić i pročelnika Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Silvija Markote, potpisali su sporazum o provedbi projekta „Ozelenjavanja javnih površina u Općini  Dubrovačko primorje“.

Naime, Dubrovačko-neretvanska županija je nositelj projekta „Ozelenjavanja javnih površina u Općini  Dubrovačko primorje“ sufinanciranog iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te u suradnji sa Općinom Dubrovačko primorje provodi projektne aktivnosti. Cilj projekta je povećati otpornost lokalne i regionalne zajednice prema klimatskim promjenama, odnosno smanjiti ranjivost prirodnih sustava i društva na negativne utjecaje klimatskih promjena te posljedično pridonijeti izgradnji zelene i klimatski neutralne Hrvatske. Također, dio koji se odnosi na sadnju stabala, grupe stabala i urbanih šuma na urbanim i periurbanim površinama doprinijet će provedbi Akcijskog plana Vlade Republike Hrvatske o sadnji dodatnih stabala za kompenzaciju emisija automobilskih turističkih posjeta Republici Hrvatskoj do 2030. godine.

Projektom se planira uređenje i ozelenjavanje javnih površina uz ceste i plaže na području Općine Dubrovačko primorje. Planirani zahvat podrazumijeva formiranje novih zelenih površina na kojima će biti posađeno 200 različitih autohtonih vrsta stabala poput rogača, masline, hrasta, koščele, smokve tamarisa i bora.

U sklopu projektnih aktivnosti svako zasađeno stablo će biti registrirano i kreirano u međunarodnu podatkovnu platformu MapMyTree, a sve u cilju davanja doprinosa nacionalnom cilju sadnje dodatnih stabala  za kompenzaciju emisije automobilskih turističkih posjeta Republici Hrvatskoj. 

Ukupna vrijednost ovog projekta je 182.523,75 eura, od čega je 80 posto sufinancirano sredstvima Fonda za za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Više informacija o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potražite na:  www.fzoeu.hr.