Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Župan na sastanku povjerenstva CIVEX o tijeku pristupnog procesa zemalja zapadnog Balkana

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u radu Povjerenstva za građanstvo, upravljanje, institucijske i vanjske poslove (CIVEX) Europskog odbora regija u Vilniusu (Litva). Teme sastanka i konferencije u sklopu dvodnevnog događanja bavile su se integracijom migranata i izbjeglica, rezultatima izbora za Europski parlament te problemima proširenja EU-a. Župan Dobroslavić u svom izlaganju govorio je o tijeku pristupnog procesa zemalja zapadnog Balkana te upozorio na probleme poput proruske i prosrpske politike koja se vodi u skupštini Crne Gore te najave odvajanja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, kao i neuvođenje sankcija Rusiji od strane Srbije. Također, upozorio je da iza problema u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini stoji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić s projektom Srpskog sveta koji je prijetnja sigurnosti na Balkanu i šire. „Mnogi od ovih procesa zapravo su produžena ruka Putina prema Balkanu“ zaključio je svoje izlaganje župan Dobroslavić.

Na konferenciji „Inegracija migranata i izbjeglica: otvaranje novih prilika za gradove i regije“ govorilo se o ključnoj ulozi lokalnih i regionalnih tijela u prihvatu novopridošlih osoba i pružanju osnovnih usluga za njihovu integraciju u lokalne zajednice. Zahvaljujući njihovim djelotvornim politikama i praksama,  migranti i izbjeglice postali su neizostavan dio brojnih lokalnih zajednica. Lokalni i regionalni čelnici imaju ključnu ulogu u promicanju novog diskursa utemeljenog na činjenicama, brojkama i vrijednostima Europske unije.

Na sjednici i konferenciji uz članove Odbora regija okupili su se oblikovatelji politika na visokoj razini, stručnjaci u tom području i predstavnici gradova i regija kako bi podijelili svoja saznanja i raspravljali o tome kako promijeniti diskurs o integraciji migranata i suzbiti dezinformacije na temelju dokaza uzimajući u obzir potrebe i težnje lokalnih zajednica za socijalnom kohezijom i uključivim rastom.