Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Čestitka predsjednika Europskog odbora regija za Dan državnosti

Predsjednik Europskog odbora regija Vasco Alves Cordeiro uputio je županu Nikoli Dobroslaviću i svim građanima Republike Hrvatske čestitku povodom Dana državnosti.

Dozvolite mi da u ime Europskog odbora regija i svoje osobno ime Vama i svim hrvatskim građanima i građankama zaželim sretan Dan državnosti.

Neka Vam proslava nacionalnog dana posluži kao prilika za promišljanje o sve važnijoj ulozi podnacionalnih vlasti u provedbi politika EU-a, u jačanju naših društava i u promicanju i zaštiti temeljnih vrijednosti EU-a – slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava, ljudskih prava i dostojanstva. Vaša uloga demokratski izabranih predstavnika u ovoj godini europskih izbora postala je još važnija.

Ove godine obilježavamo i jedinstveni trenutak u povijesti OR-a – 30. obljetnicu osnivanja naše institucije. Proteklih su desetljeća naša zajednička predanost i Vaše neumorno poticanje suradnje među predstavnicima lokalnih, regionalnih i nacionalnih institucija i institucija EU-a uvelike pomogli OR-u da se pozicionira kao politička skupština i predstavnik europskih gradova i regija. U Deklaraciji iz Monsa, usvojenoj na 10. europskom samitu regija i gradova, održanom 18. i 19. ožujka 2024. u Monsu (Belgija), ponovno je istaknuta naša vizija snažnije, pravednije i otpornije budućnosti Europe, s regijama i gradovima kao okosnicom.

I ubuduće računam na Vašu solidarnost i potporu u našim nastojanjima da zaštitimo demokraciju, mir i održivo blagostanje. Zajedno smo jači i lakše se suočavamo s povijesnim izazovima na koje nailaze naši gradovi, regije, zemlje i Europa u cjelini, uključujući ruski rat protiv Ukrajine i naših zajedničkih europskih vrijednosti.

Na kraju, dozvolite mi da Vam zahvalim na Vašoj predanosti OR-u i da Vama i svim hrvatskim građanima i građankama još jednom zaželim sve najbolje povodom Dana državnosti.

S poštovanjem,

 Vasco Alves Cordeiro