Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Tradicionalni prijem u Sponzi povodom Dana državnosti

Ususret Danu državnosti u palači Sponza upriličen je tradicionalni prijem Dubrovačko-neretvanske županije.

Prigodno obraćanje župana prenosimo u cijelosti.

Poštovani uzvanici,
Članovi obitelji poginulih branitelja, poštovani branitelji,
Gospođe i gospodo,


Čestitam vam Dan državnosti Republike Hrvatske, naš najveći svjetovni blagdan.


Hrvatska je tisućljetna zemlja i imala je kroz povijest razne oblike državnosti od srednjovjekovnih kneževina i kraljevine do dijeljenja suvereniteta s drugim državama i narodima.
Od 1990. godine Hrvatska je slobodna, samostalna i suverena država i od tada slavimo naš Dan državnosti.
Za blagdan je uzet datum 30. svibnja, dan kad je 1990. godine konstituiran Hrvatski sabor, izabran na slobodnim, demokratskim, višestranačkim izborima.


Nakon dugih stoljeća državnih zajednica u kojima hrvatski narod nije bio ni slobodan ni ravnopravan, 90-tih godina prošlog stoljeća Hrvatska se našla u povijesnoj prilici zadobiti slobodu i samostalnost.
Hrvatski narod i ostali hrvatski državljani s oduševljenjem su dočekali referendum o samostalnosti i priliku na demokratskim izborima, slobodno, iz više stranaka, birati svoje predstavnike na državnoj i drugim razinama vlasti.


Na takav način izabran je prvi demokratski Hrvatski sabor.
Time je Hrvatska zakoračila u demokratski, slobodni, zapadni svijet.
Tamo smo, doduše, oduvijek civilizacijski i duhovno pripadali, ali su okolnosti i tuđinski režimi priječili da to bude i u stvarnosti tako.


U olovnoj hrvatskoj povijesti jedino je Dubrovačka Republika od hrvatskih zemalja stotine godina u punini živjela zapadnu civilizaciju.


Nažalost, u raspadu SFRJ, ondašnje jugoslavenske, a zapravo već velikosrpske strukture, nisu Hrvatskoj željele dopustiti slobodu i samostalnost.
Bile su odlučne zadržati Hrvatsku u ropstvu ili joj odcijepiti trećinu teritorija.
Na Hrvatsku je krenula brutalna agresija, provođena silom oružja i mržnjom na sve hrvatsko.
Zemlja je tada bila razoružana i činila se lakim plijenom.
Ondašnje republičke vlasti dopustile su, naime, otuđenje oružja tzv. teritorijalne obrane i njegov premještaj u vojarne JNA, dakle predale su ga agresoru.
Ali je tada na vidjelo izišlo silno domoljublje i slobodoljublje naših ljudi.
Očitovala se spremnost na obranu Domovine i spremnost na žrtvu za Domovinu.
Za prvog čovjeka Hrvatske izabran je tada dr. Franjo Tuđman, čovjek koji je znao kako voditi zemlju u slobodu i samostalnost i kako se suprotstaviti agresiji.
Izvršio je pomirbu hrvatskih ljudi i ujedinio domovinsku i iseljenu Hrvatsku, pokrenuo stvaranje oružanih snaga, vojske i policije.


Devedesete godine bile su trnovit i surov, ali i veličanstven i slavan dio naše povijesti.
Pobijediti jednu od najsnažnijih armija u Europi, a pritom biti pod embargom za nabavku oružja, bilo je istinsko čudo, kojem se divio cijeli slobodni svijet.


Za to čudo zaslužni su prvenstveno naši branitelji, koji su svojom ljubavlju za domovinu poništili sve prednosti agresorske JNA, etablirane armije sa silnom tehnikom i brojnijim ljudstvom.
Najviše smo zahvalni najboljim među nama, onima koji su položili svoj život na oltar Domovine.
Klanjamo se njihovoj žrtvi i trajno smo zahvalni njihovim obiteljima što su odgojili takve junake.


Ponosni smo da su i naši branitelji, s juga Hrvatske, dali golem doprinos obrani i oslobađanju zemlje.
Postrojbe Zbora narodne garde, sudionici akcije Zelena tabla – Mala bara, dvije županijske brigade 163. i 116, specijalna jedinica policije Grof, Odred naoružanh brodova, temeljna policija, pelješki i korčulanski odredi, dobrovoljačke postrojbe: Konavoska bojna, Primorska, Stonska, Slanska satnija, HRM, ostali dragovoljci bili su nositelji obrane hrvatskog juga.


Međutim, za oslobađanje cijeloga zaposjednutog područja zahvala ponajviše pripada slavnim brigadama Tigrovima i Paucima koje su predvodile operaciju oslobađanja Primorja, deblokade Dubrovnika, kasnije oslobađanja Konavala.


Kao slobodna, demokratska, međunarodno priznata država krenula je Hrvatska dokazivati se na europskoj i svjetskoj pozornici.
I potvrdila se kao ozbiljna, uređena zemlja okrenuta najnaprednijem dijelu svijeta.
Velike zasluge za to pripadaju mudroj politici našega prvog predsjednika koja je dovela do učvršćenja demokracije, pobjede u ratu, međunarodnog priznanja, članstva u UN-u i puta u NATO i EU.
Taj put u srce zapadnih integracija nastavile su kasnije vlade, a poseban iskorak napravila je vlada Andreja Plenkovića uvođenjem Hrvatske u schengenski prostor i u područje eura, a očekuje se uskoro i članstvo u OECD-u.


Sve to važno je za stabilnost i sigurnost Hrvatske, osobito s obzirom na nove prijetnje koje se javljaju oko nas.
To se prvenstveno odnosi na brutalnu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, također i na rat na Bliskom istoku između Izraela i Hamasa.
Ne zanemarujemo ni naše nestabilno istočno susjedstvo, u kojem Srbija još gaji velikosrpsku ideju tzv. Srpskog sveta, želi, uz ostalo, graditi zračnu luku u Republici Srpskoj u BiH, iznad vodotoka Omble blizu granice RH.
Još svojataju dubrovačku povijest i naše velikane, a to je, uz krivotvorenje povijesti, zapravo posezanje za hrvatskim teritorijem na dubrovačkom području.
To im naravno nećemo dopustiti, kao što nismo ni prije tri desetljeća.
Reagiramo oštro na ta svojatanja, svaki put kad se pojave, ne prestajući se čuditi da, nakon zla koje su nam nanijeli, takve ideje još postoje.
Te prijetnje nemaju nikakvih izgleda.


Hrvatska je danas stabilna i sigurna, gospodarski snažna zemlja, imamo modernu vojsku i policiju, s pobjedničkim iskustvom iz Domovinskog rata, a nedavni preleti Rafale-a simbolično su demonstrirali tu snagu.
Naša je županija također oslonac za tu stabilnost i sigurnost na hrvatskoj jugu.
Po uspješnosti smo među najboljim županijama u zemlji.
U našim gradovima i općinama osiguravaju se našim sugrađanima kvalitetni uvjeti za življenje i za gospodarske aktivnosti, stoga i nema iseljavanja s našega područja.
Trajno radimo na stvaranju i održanju takvih uvjeta, a prije svega na realizaciji strateških razvojnih projekata:
nastavka gradnje autoceste do Osojnika,
brze Pelješke ceste s obilaznicom Orebića,
brze ceste do Zračne luke,
luka za bolje povezivanje otoka,
sustava za zaštitu Neretvanske doline od zaslanjenja s velikom branom na Neretvi,
Centra za gospodarenje otpadom
novih škola, dvorana,
obnove Opće bolnice Dubrovnik i rekonstrukcije SB Kalos,
Centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu,
Centra za agrume s pokušalištem,
komasacije Konavoskog polja, projekata navodnjavanja.


Zahvalni smo Vladi Andreja Plenkovića što podupire naše projekte i one županijske i one gradova i općina, što je nakon izgradnje najvažnijeg projekta Pelješkog mosta sigurala financiranje za sve naše projekte uključujući i najskuplje kao što je autocesta do Osojnika, brze ceste i luke.
Zahvalni smo našim gospodarstvenicima, djelatnicima u zdravstvu, pravosuđu, policiji, obrazovanju, kulturi, sportu, našoj Crkvi i drugim vjerskim zajednicama, Civilnoj zaštiti, javnim i državnim službama, našim sugrađanima na doprinosu razvoju i kvaliteti života na ovom području, što ga čini poželjnim mjestom za življenje.


Zahvalni smo našim sugrađanima što su na nedavnim izborima dali snažnu potporu stabilnosti, sigurnosti i daljnjem prosperitetu ove županije i cijele Hrvatske.
Uvjeren sam da ćemo svi zajedno nastaviti sustavno razvijati ovu prelijepu županiju, njene gradove i općine.


Neka nam cvjeta Dubrovačko-neretvanska županija, najljepša hrvatska regija!
Neka nam vječno živi jedina nam domovina Hrvatska!