Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Regionalnoj agenciji DUNEA produljen status regionalnog koordinatora

Predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU u Zagrebu su svečano uručili ‘Odluku o statusu regionalnoga koordinatora’ ravnateljici Regionalne agencije DUNEA, Melaniji Milić.

Ovom Odlukom potvrđen je uspješno odrađen proces akreditacije kojim je Regionalna agencija DUNEA dokazala da posjeduje iskustvo i stručan tim za pružanje pomoći u pripremi i provedbi EU projekata javnog sektora, a kako bi se povuklo što više sredstava iz EU fondova na lokalnoj i regionalnoj razini.

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fonda Europske unije, održan je sastanak regionalnih koordinatora kao i radionica u sklopu ‘Sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava u provedbi aktivnosti jačanja kapaciteta na regionalnoj i lokalnoj razini za korištenje sredstava EU fondova.’ Osim toga, na dnevnome redu je bila i uloga regionalnih koordinatora u provedbi aktivnosti podrške Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, Regionalna agencija DUNEA u proteklom razdoblju je pružila tehničku pomoć za više od 50 korisnika, što uključuje općine i gradove, osnovne i srednje škole, vrtiće, centre za socijalnu skrb, javne ustanove, zdravstvene ustanove, turističke zajednice i komunalna društva diljem Dubrovačko-neretvanske županije. Kroz različite fondove i programe, DUNEA je potaknula poboljšanje turističke infrastrukture, očuvanje kulturne baštine, zaštitu okoliša, modernizaciju javnog zdravstva, sustav socijalne skrbi, te nastavlja i dalje, uz pomoć EU fondova, raditi na razvoju Dubrovačko-neretvanske županije, a u duhu digitalizacije i zelene tranzicije pritom vodeći računa o ravnomjernom razvoju svih područja unutar Županije.

Tijekom provedbe projekta ‘Znanjem do EU fondova’, Regionalna agencija DUNEA je organizirala niz edukativnih radionica, info dana i konzultacija kako bi podigla razinu znanja i stručnosti dionika na lokalnoj i regionalnoj razini. Pružila je tehničku pomoć u pripremi i provedbi brojnih projekata, među kojima se nalaze projekti Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, Dnevne bolnice u Dubrovniku i Metkoviću, Josipovog doma, Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, kao i projekti prekogranične suradnje kao što su TAKE IT SLOW, SUSPORT, GECO2, FIRESPILL, CASCADE, STREAM, ARGOS, AdriaClim, dRural te brojni drugi.

Također, kroz projekt su unaprjeđene usluge za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Župi dubrovačkoj i Vela Luci, pružena je pomoć pri zapošljavanju teže zapošljivih žena na poluotoku Pelješcu kroz program ‘Zaželi’, uređene su nerazvrstane ceste u dolini Neretve, nabavljeni su i opremljeni objekti za potrebe proizvoda ribarstva i marikulture, uređene tržnice te odrađene energetske obnove osnovnih i srednjih škola. Nedavno su odobreni i projekti izgradnje i opremanja Osnovne škole Cavtat kao i energetska obnova Opće bolnice Dubrovnik te projekt rekonstrukcije Specijalne bolnice Kalos koje je pripremala Regionalna agencija DUNEA.

Pored pripreme i provedbe razvojnih projekata, Regionalna agencija DUNEA, kao regionalni koordinator, aktivno se uključila u programiranje i izradu različitih strateških programa i akata. Svojim sudjelovanjem u radnim skupinama pridonijela je izradi Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. godinu te izradi Nacionalnog plana razvoja otoka RH za razdoblje 2021. – 2027., kao i izradi operativnih dokumenata za novo programsko razdoblje EU do 2027. godine. Uz Operativne programe Konkurentnost i kohezija i Učinkoviti ljudski potencijali sudjelovala je u izradi Integriranog teritorijalnog programa (ITP), novog programa usmjerenog na poticanje regionalnog rasta i razvoja, te programiranju INTERREG programa Italija – Hrvatska 2021-2027 i programima prekogranične suradnje s BiH i Crnom Gorom.

U protekle tri godine, imala je ključnu ulogu u izradi strateških akata za razvoj Dubrovačko-neretvanske županije. Koordinirala je proces izrade Plana razvoja DNŽ do 2027. i Provedbenog programa DNŽ do 2025. te je izradila Teritorijalnu strategiju razvoja otoka DNŽ do 2027., koja predstavlja strateški i operativni sektorski dokument za provedbu ITP programa na otocima.