Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Ugostiteljstvo

Nadležno tijelo: Upravni odjel za poduzetništvo, turizam i more Dubrovačko- neretvanske županije: Dubrovnik, Korčula, Lastovo, Metković i Ploče. 

Kontakt: gospodarstvo@dnz.hr 

020/351-400 (Pred Dvorom 1), 020/351-182 (Vukovarska 16)

Ugostiteljska djelatnost u smislu Zakona je pripremanje i usluživanje jela, pića i napitaka i pružanje usluga smještaja. Ugostiteljska djelatnost je i pripremanje jela, pića i napitaka za potrošnju na drugom mjestu sa ili bez usluživanja (u prijevoznom sredstvu, na priredbama i slično) i opskrba tim jelima, pićima i napitcima (catering).

Razvrstavanje ugostiteljskih objekata- Ugostiteljski objekti s obzirom na vrstu ugostiteljskih usluga koje se u njima pružaju razvrstavaju se u skupine: hoteli, kampovi, ostali ugostiteljski objekti za smještaj, restorani, barovi, catering objekti, objekti jednostavnih usluga.

Ugostiteljski objekt-Ugostiteljska djelatnost obavlja se u objektu namijenjenom, uređenom i opremljenom za pružanje ugostiteljskih usluga (u daljnjem tekstu: ugostiteljski objekt), a koji može biti u:

  • građevini, zasebnom dijelu građevine ili u više građevina (zgrada, kiosk)
  • poslovnom prostoru u kojem se obavlja druga djelatnost, tako da je prostor namijenjen obavljanju druge djelatnosti vidljivo odvojen od dijela u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost
  • nepokretnom vozilu, priključnom vozilu, željezničkom vagonu, plutajućem objektu i plovnom objektu kojim se obavlja prijevoz putnika za vrijeme prijevoza
  • šatoru, na klupi, na kolicima i sličnim napravama, opremljenim za pružanje ugostiteljskih usluga.

Minimalni uvjeti:

  • Za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u ugostiteljskim objektima moraju biti ispunjeni minimalni uvjeti za vrstu glede uređenja i opreme ugostiteljskih objekata, usluga, kao i drugi uvjeti propisani Zakonom i propisima donesenim na temelju ovoga Zakona 
  • Ministar pravilnikom propisuje minimalne uvjete uz prethodno mišljenje ministra nadležnog za zdravlje i ministra nadležnog za područje zaštite od požara, te sastav povjerenstva koje provodi očevid u ugostiteljskom objektu.
  • Nadležni ured, na zahtjev ugostitelja, rješenjem utvrđuje jesu li ispunjeni minimalni uvjeti za vrstu ugostiteljskih objekata koji se ne kategoriziraju te utvrđuje ispunjavanje uvjeta za posebni standard i dodjelu oznake kvalitete za ugostiteljske objekte iz skupina »Ostali ugostiteljski objekti za smještaj«, »Restorani« i »Barovi«.
  • Nadležni ured, na zahtjev ugostitelja, rješenjem utvrđuje jesu li ispunjeni uvjeti za vrstu i kategoriju ugostiteljskih objekata, osim za vrste za koje ne nadležno resorno ministarstvo. 

VAŽNI PROPISI: 

  1. Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti (Narodne novine 85/15, 121/16, 99/18, 25/19, 98/19, 32/20, 42/20, 126/21)
  2. Pravilnik o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupine „Restorani“, „Barovi“, „Catreing objekti“ i „Objekti jednostavnih usluga“ (Narodne novine 82/07, 82/09, 75/12, 69/13, 150/14)

https://www.zakon.hr/z/151/Zakon-o-ugostiteljskoj-djelatnosti

OBRASCI: 

  1. ZAHTJEV ZA IZDAVANJE RJEŠENJA O ODOBRENJU ZA PRUŽANJE UGOSTITELJSKIH USLUGA UDOMAĆINSTVU
  2. ZAHTJEV ZA IZDAVANJE ODOBRENJA ZA NASTAVAK PRUŽANJA UGOSTITELJSKIH USLUGA UDOMAĆINSTVU
  3. ZAHTJEV ODJAVU ODOBRENJA ZA PRUŽANJE UGOSTITELJSKIH USLUGA U DOMAĆINSTVU
  4. ZAHTJEV ZA ODJAVU PRUŽANJA UGOSTITELJSKIH USLUGA U DOMAĆINSTVU U DIJELU KAPACITETA
  5. ZAHTJEV ZA IZDAVANJE RJEŠENJA O ODOBRENJU ZA PRUŽANJE UGOSTITELJSKIH USLUGA NA OPG-u
  6. ZAHTJEV ZA RAZVRSTAVANJE I KATEGORIZACIJU UGOSTITELJSKIH OBJEKATA IZ SKUPINEOSTALI UGOSTITELJSKI OBJEKTI ZA SMJEŠTAJ
  7. ZAHTJEV ZA RAZVRSTAVANJE I UTVRĐIVANJE MINIMALNIH UVJETA UGOSTITELJSKIHOBJEKATA IZ SKUPINE OSTALI UGOSTITELJSKI OBJEKTI ZA SMJEŠTAJ
  8. ZAHTJEV ZA NASTAVAK OBAVLJANJA UGOSTITELJSKE DJELATNOSTI U ISTOJ VRSTI ODNOSNOKATEGORIJI UGOSTELJSKOG OBJEKTA
  9. ZAHTJEV ZA UTVRĐIVANJE MINIMALNIH UVJETA UGOSTITELJSKIH OBJEKATA KOJI SE NEKATEGORIZIRAJU
  10. ZAHTJEV ZA NASTAVAK OBAVLJANJA UGOSTELJSKE DJELATNOSTI U UGOSTITELJSKOMOBJEKTU ISTE VRSTE
  11. ZAHTJEV ZA ODJAVU OBAVLJANJA DJELATNOSTI UGOSTITELJSKOG OBJEKTA
  12. ZAHTJEV ZA UTVRĐIVANJE MINIMALNIH UVJETA PROSTORA ZA USLUŽIVANJ NAOTVORENOM UGOSTITELJSKOG OBJEKTA
  13. ZAHTJEV ZA NASTAVAK OBAVLJANJA UGOSTITELJSKE DJELATNOSTI U PROSTORU ZAUSLUŽIVANJE UGOSTITELJSKOG OBJEKTA ISTE VRSTE
  14. ZAHTJEV ZA ODJAVU OBAVLJANJA DJELATNOSTI U PROSTORU ZA USLUŽIVANJE NAOTVORENOM UGOSTITELJSKOG OBJEKTA
  15. ZAHTJEV ZA UTVRĐIVANJE MINIMALNIH UVJETA LOKACIJSKI ODVOJENIH PROSTORIJA ZAUSLUŽIVANJE UGOSTITELJSKOG OBJEKTA (DODATNE PROSTORIJE ZA USLUŽIVANJE)
  16. ZAHTJEV ZA IZDAVANJE RJEŠENJA O ODOBRENJU ZA PRUŽANJE UGOSTITELJSKIH USLUGA UDOMAĆINSTVU – IZ PRIVREMENOG RJEŠENJA U TRAJNO
  17. ZAHTJEV ZA RAZVRSTAVANJE I KATEGORIZACIJU UGOSTITELJSKIH OBJEKATA IZ SKUPINEOSTALI UGOSTITELJSKI OBJEKTI ZA SMJEŠTAJ – IZ PRIVREMENOG RJEŠENJA U TRAJNO
  18. ZAHTJEV ZA UTVRĐIVANJE MINIMALNIH UVJETA UGOSTITELJSKIH OBJEKATA KOJI SE NEKATEGORIZIRAJU – IZ PRIVREMENOG RJEŠENJA U TRAJNO
  19. ZAHTJEV ZA IZDAVANJE RJEŠENJA O ODOBRENJU ZA PRUŽANJE UGOSTITELJSKIH USLUGA NAOPG-U – IZ PRIVREMENOG RJEŠENJA U TRAJNO
  20. ZAHTJEV ZA IZDAVANJE POTVRDE
  21. ZAHTJEV ZA IZDAVANJE RJEŠENJA O ODOBRENJU – POMOĆNI KREVETI
  22. IZJAVA – POMOĆNI KREVETI